luni, februarie 09, 2009

Ce mai fac casele de patrimoniu din Bucureşti?


Ministrul Culturii spune că rău. Vinovatul? Desigur, primarul general.


Paleologu se ia de Oprescu. Ministerul Culturii, scandalizat de situatia caselor de patrimoniu din Bucuresti

Ministrul culturii, Theodor Paleologu, si-a stabilit ca prioritate apararea patrimoniului national. Astfel, noul guvernant a pornit un razboi impotriva Directiei de Cultura Bucuresti si intentioneaza sa anuleze prevederea declasificarii in regim de urgenta a monumentelor istorice. De altfel, consilierul ministrului, Mircea Staicu, a atacat Primaria Capitalei pentru ca a cheltuit 4 milioane de euro pentru recordurile din Guiness Book in loc sa reabiliteze centrul istoric din Bucuresti.

http://www.gardianul.ro/upload/2009/02/news_img_129227_96178.jpg

Ministrul Paleologu s-a declarat extrem de indignat de situatia din Bucuresti, mai ales de a caselor de patrimoniu. Acesta a spus ca este inacceptabil ca anumiti proprietari din Capitala sa distruga case de patrimoniu pentru constructii noi. “Bucurestiul este un caz dezastruos. Este un caz extrem, este un contraexemplu, de asa nu. Bucurestiul este unul dintre motivele principale pentru care m-am implicat în politica. Înainte de a fi ministru al culturii, sunt deputat de Bucuresti si sunt deputat pentru ca am fost indignat, revoltat, scandalizat, scârbit de ceea ce se întâmpla în Bucuresti”, a mentionat Paleologu. Ministrul culturii a dat ca exemplu o casa de pe strada Lascar Catargiu, pe care a catalogat-o drept “o bijuterie de arhitectura” si care ar fi fost distrusa de proprietari pentru a construi în loc “o mizerie”. Theodor Paleologu a recunoscut ca Legea privind monumentele istorice este imperfecta, pentru ca vorbeste numai despre monumentul in sine si zona de protectie, neluand in calcul si ansambluri care trebuie protejate în întregime. “Sunt ansambluri întregi care trebuie protejate. Toata soseaua Kiseleff trebuie protejata. Este inacceptabil ca un proprietar privat sa distruga un monument istoric pentru ca el sa construiasca acolo un bloc cu nu stiu câte etaje. De 12 etaje, asa cum dorea sa faca la Scoala Centrala din Bucuresti”, a spus Paleologu.

4 milioane de euro pentru cârnati, Mosi Craciuni si prajituri

„Sunt primul ministru al culturii care ataca în contencios o decizie ilegala data de un subordonat, adica de Directia de Cultura Bucuresti. Si este aviz amatorilor pentru ca o sa o fac si cu alti directori de directii din tara”, a completat ministrul. Theodor Paleologu a anuntat, la sfarsitul lunii ianuarie, ca va ataca in instanta avizul de construire a unui bloc-turn vizavi de Scoala Centrala. Este vorba despre un avizul dat de directorul executiv al Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National, Stefan Damian, pentru Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) aferent blocului de pe Str. Icoanei nr. 2-8. „PUD-ul este ilegal si este in contradictie cu PUZ-ul (Planul Urbanistic Zonal - n.r.), care nici el nu a fost aprobat de Primaria Capitalei. Avem de-a face cu o cascada de ilegalitati si nu se poate la infinit lucra cu astfel de masuri”, a declarat, in urma cu cateva saptamani, Paleologu. Consilierul ministrului culturii, Mircea Staicu, a atacat direct municipalitatea din Bucuresti. “Daca primarul nu s-ar ocupa de Mos Craciun, am avea si un centru istoric pus la punct. Patru milioane de euro au costat în toamna cele trei recorduri Guiness. Adica, patru mii de Mosi Craciuni, carnati si prajituri. Cred ca patru milioane de euro puteam sa-i folosim mai eficient pentru centrul istoric Bucuresti”, a declarat consilierul Mircea Staicu.

Comitet de analiza a situatiei castelului Bran

Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului Cultural a decis infiintarea unui comitet care va analiza situatia castelului Bran, care va discuta cu avocatii familiei de Habsburg pentru a gasi solutia cea mai buna pentru viitorul obiectivului. “Am numit un comitet care sa poarte discutii cu avocatii familiei, am numit acum câteva zile acest comitet, din care fac parte si juristi, dar si oameni cu experienta în afaceri si valorizarea unui asemenea monument. Ei vor avea discutii cu avocatii si vor analiza toate aspectele, toate implicatiile, pentru a ajunge la o solutie cât mai buna, astfel încât acest castel sa ramâna deschis publicului si sa ramâna fidel vocatiei sale muzeale”, a spus Paleologu. Ministrul culturii a avut întâlniri cu Dominic de Habsburg si cu surorile sale, dar si cu avocatii familiei, stabilind doar un cadru general de discutie. Theodor Paleologu a adaugat ca Ministerul Culturii nu exclude din discutii nici cumpararea castelului, desi a recunoscut ca nu are banii necesari pentru acest lucru. In ceea ce priveste soarta castelului, cea mai probabila varianta este un parteneriat stat-privat, insa „cel mai prost scenariu” ar fi inchiderea muzeului. „Aceasta din urma este cea mai rea varianta si nu o luam în calcul decât pentru a o evita”, a completat ministrul. Castelul a fost retrocedat pe 18 mai 2006 lui Dominic de Habsburg si pâna pe 18 mai 2009 va pastra destinatia de muzeu, fiind în administrarea statului român. În urma restituirii au intrat în posesia lui Dominic de Habsburg urmatoarele proprietati: castelul, Casa de ceai Regina Maria, Casa principesei Ileana, Casa administratorului, Tabernaculul Inima Reginei Maria si un teren aferent acestuia, de peste 7.500 mp, parcul castelului, de 28.000 mp, cele doua lacuri din parcul castelului, cu o suprafata totala de 1.400 mp, si drumul de acces, de 1.650 mp.
Theodora Stoica
(sursa: Gardianul, http://www.infoportal.ro)

Niciun comentariu: