miercuri, februarie 04, 2009

Constantin Ciopraga


A murit un patriarh al literelor
Tudor Lavric

Academicianul Constantin Ciopraga a murit, luni, la locuinta sa din Iasi, la varsta de 92 de ani.
Directorul Institutului de Filologie Romana “Alexandru Philippide”, Dan Manuca, a afirmat ca, din cate se banuieste, academicianul ar fi facut fie un stop cardio-respirator, fie o comotie cerebrala. “A fost un punct de reper pentru intreaga cultura romana. Un maestru care si-a dedicat mai bine de jumatate de veac din viata culturii si a cultivat pasiunea pentru literatura pentru foarte multi scriitori”, a declarat presedintele Uniunii Scriitorilor Iasi, Valeriu Stancu.
Criticul, istoricul literar si scriitorul Constantin Ciopraga, nascut la 12 mai 1916 la Pascani, a ramas toata viata legat de Iasi. In 1942 a absolvit Facultatea de Litere si Filosofie a Universitatii “Al.I.Cuza”, cu o licenta in filologie moderna, si in acelasi an, a fost luat prizonier de trupele sovietice, de unde s-a intors in 1946 tot in Iasi. Monografiile sale despre scriitorii interbelici ai spatiului moldav (Sadoveanu, Hogas, Hortensia Papadat Bengescu) sunt de referinta. A dat, de asemenea, traduceri din Gogol, Jean Boutiere (autorul francez care l-a scos in lume pentru prima oara pe Creanga), Gaetano Salveti si Nino Muccioli.
“Cum nu exista scriitor, oricat de patrunzator, care sa imbratiseze lumea in absolut, nu exista nici critic, oricat de perspicace, care sa sesizeze totul; termenul «Approximations», utilizat de Charles du Bos ca emblema a textelor sale critice... e un memento impotriva absolutizarii. Nu cred in excelenta unei singure modalitati critice, dar nu poti face critica literara fara orientari plurale, convergente”, isi enunta odata crezul literar Constantin Ciopraga, intr-un interviu pentru revista “Tanarul scriitor”.
Intre anii 1959-1962 a fost profesor asociat de limba si civilizatie romana la Paris, la Universitatea Sorbona si École Nationale des Langues Orientales Vivantes. A fost membru de onoare al Academiei Romane din 1993. Printre cartile sale se numara “Personalitatea literaturii romane” (1973, editie adaugita 1996), volumul de memorialistica “Caietele privitorului tacut” (2001) si “Nisipul”, romanul de razboi aparut in 1989.
(sursa: Cronica Română, http://www.infoportal.ro)

Niciun comentariu: