marți, februarie 03, 2009

Demisia domnului Dragnea un fel de gogoaşă gustoasă prea fierbinte pentru a fi înghiţită


Dragnea a demisionat din cauza numirilor la MAI - surse
Dragnea a demisionat din cauza numirilor la MAI - surse
Liviu Dragnea a avut în vedere demisia încă de lunea trecută, când i-a trimis premierului propunerile privind şeful DGIPI – respectiv Ionel Georgescu – şi secretarul de stat în MAI, Mincu Silvestru, refuzul lui Boc de a-i numi pe cei doi stând la baza deciziei de a renunţa la mandat.

Demisia lui Dragnea de la MAI ar avea la bază refuzul lui Boc de a-i nominaliza pe Ionel Georgescu şi Mincu Silvestru la şefia DGIPI şi respectiv în funcţia de secretar de stat, diferende pe acest subiect apărând încă de la începutul săptămânii trecute, au relatat, pentru MEDIAFAX, surse politice.

Sursele citate au precizat că Boc ar fi refuzat să semneze aceste nominalizări, nici preşedintele Traian Băsescu nefiind de acord cu cei doi.

Aceleaşi surse susţin că Dragnea ar fi fost avertizat privind redeschiderea unor dosare, la DNA, în care a primit, deja, neînceperea urmăririi penale.

Ca urmare a acestei situaţii, ar fi apărut diferende în cadrul coaliţiei, care au trenat aproximativ o săptămână.

În urma acestor diferende, Dragnea ar fi ameninţat cu demisia din funcţia de ministru, el luând o decizie efectivă în acest sens - respectiv aceea de a demisiona - spre sfârşitul săptămânii, joi sau vineri, au arătat sursele citate.

Astfel, Dragnea ar fi dorit să îşi dea demisia în timpul reuniunii grupurilor PSD de la Sinaia, care s-a desfăşurat vineri şi sâmbătă, dar a fost rugat de Geoană să nu recurgă la acest gest.

Dragnea s-ar fi confesat, în timpul reuniunii de la Sinaia, unor prieteni apropiaţi, în ceea ce priveşte intenţia sa, dar a lăsat până în ultimul moment anunţul public, ceea ce a creat bulversare în partid, au spus sursele citate.

Deşi ştia de intenţia lui Dragnea, Geoană ar fi aflat că acesta va recurge efectiv la demisie cu câteva minute înainte de declaraţia de presă a ministrului demisionar, când a apucat să sune câţiva colegi de partid pentru a-i pregăti pentru acest lucru, au mai arătat sursele citate.

Sursele citate au arătat că Dragnea ar fi ştiut de aceste nominalizări – Ionel Georgescu, la DGIPI, şi Mincu Silvestru – secretar de stat – încă din momentul în care a acceptat să preia funcţia de ministru, acesta fiind mandatul său.

Sursele menţionate au arătat că cei doi – Ionel Georgescu şi Mincu Silvestru – ar fi susţinuţi de liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, care l-ar fi sprijinit pe Dragnea să ajungă ministru în schimbul nominalizării celor doi pe posturile enumerate.

Totodată, sursele citate au arătat că BPN al PSD i-ar fi validat pe cei doi în cadrul şedinţei de săptămâna trecută, numele lor fiind trimise, spre validare, premierului Emil Boc, încă de luni.

O altă variantă care circulă la nivelul partidului priveşte faptul că lui Dragnea nu i-ar fi convenit, odată ajuns ministru, să îi nominalizeze pe Ionel Georgescu la DGIPI sau pe Mincu Silvestru secretar de stat, el avansând, ca urmare a refuzului lui Boc de a semna, oameni apropiaţi lui, pentru aceste posturi.

Sursele menţionate au arătat că acest lucru ar fi creat supărare la nivelul susţinătorilor lui Ionel Georgescu şi Mincu Silvestru, urmarea fiind exercitarea unor presiuni asupra lui Dragnea, presiuni la care acesta nu a rezistat.

Năstase: Demisia lui Dragnea e surprinzătoare

Năstase: Demisia lui Dragnea e surprinzătoare
Liderul PSD Adrian Năstase a declarat, pentru MEDIAFAX, că demisia lui Liviu Dragnea de la MAI e "surprinzătoare", că formula cea mai simplă în privinţa interimatului ţine de Dan Nica şi că PSD, pierzând un ministru, ar putea câştiga un viitor secretar general în persoana lui Dragnea.

"Demisia lui Dragnea este surprinzătoare. Motivele acesteia par a fi de înţeles din perspectiva obiectivelor pe care şi le-a stabilit, pentru a accepta, cu greutate, acest mandat. Dragnea a considerat că poate să-i reprezinte pe toţi cei din administraţia locală în zona administraţiei centrale, pentru a le rezolva cât mai bine problemele", a apreciat Năstase.

El a arătat că, în condiţiile anunţate ale bugetului actual şi în condiţiile transferului unora dintre capitolele bugetare în gestiunea altor ministere, Dragnea s-a găsit într-o situaţie foarte delicată de a răspunde în faţa colegilor pentru eventuale neîmpliniri.

"Acesta este unul dintre motive, probabil că au fost şi alte raţiuni", a apreciat Năstase.

El a arătat că ceea ce poate că a însemnat o pierdere pentru PSD, în sensul că a pierdut un ministru, poate să reprezinte un câştig din punctul de vedere al unui viitor secretar general.

"Este un moment complicat pentru formula de guvernare şi un moment dificil şi sub aspectul deciziilor strategice din punctul de vedere al stabilirii agendei de priorităţi a PSD pentru perioada următare", a spus Năstase.

El a arătat că formula cea mai simplă în priviţa interimatului la MAI ţine de vicepremierul Dan Nica şi a arătat că marţi PSD va lua o decizie în ceea ce priveşte acest lucru, precum şi convocarea Comitetului Executiv pentru a decide asupra candidatului PSD pentru funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor.

Ministrul de Interne, Liviu Dragnea, a anunţat, luni, că demisionează din funcţie - la zece zile de la numire - invocând fondurile insuficiente primite de MAI prin proiectul de buget pe 2009.

Boc se va consulta cu Geoană pentru desemnarea unui ministru interimar

Boc se va consulta cu Geoană pentru desemnarea unui ministru interimar
Premierul Emil Boc a declarat, luni seara, că se va consulta cu preşedintele PSD, Mircea Geoană, pentru desemnarea unui ministru interimar al Administraţiei şi Internelor, arătând că demisia lui Liviu Dragnea reprezintă o decizie personală a acestuia.

"E o decizie personală şi unilaterală a domnului Dragnea. În conţinutul demisiei făcea menţiune că doreşte să îşi păstreze calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean, cred că alte detalii şi date le poate face cunoscute doar domnul ministru Dragnea. Din punctul nostru de vedere, mergem mai departe", a spus Boc, răspunzând unei întrebări a presei pe această temă.

Întrebat şi dacă a semnat demisia lui Dragnea, premierul a amintit că demisia reprezintă un act unilateral de voinţă.

"Mă voi consulta cu preşedintele Mircea Geoană pentru a înainta preşedintelui României o propunere de interimat până la desemnarea viitorului ministru de Interne", a adăugat Boc.

Ministrul de Interne, Liviu Dragnea, a anunţat, luni, că demisionează din funcţie, invocând fondurile insuficiente primite de MAI prin proiectul de buget pe 2009.

Geoană: Un coleg din PSD se impune în mod natural pentru şefia MAI

Geoană: Un coleg din PSD se impune în mod natural pentru şefia MAI (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, luni seară, la TVR, că lista cu propuneri pentru şefia Ministerului de Interne, făcută în urma demisiei lui Dragnea, este "scurtisimă", el precizând că un coleg din PSD se impune "în mod natural" pentru a ocupa funcţia de ministru.

Liderul PSD a evitat însă să nominalizeze persoana la care se referă.

Întrebat cât de scurtă este lista cu propuneri pentru funcţia de ministru de Interne, Geoană a precizat: "Scurtisimă".

Întrebat dacă este vorba de o persoană sau două, Geoană a precizat: "Cred că ne îndreptăm către o soluţie, către un coleg de-al nostru care se impune în mod natural pentru această funcţie".

Liderul PSD a adăugat că decizia în acest sens va fi luată într-un for statutar al partidului.

Ioan Rus: Ar putea fi şi alte presiuni de numire în funcţii a anumitor oameni

Ioan Rus: Ar putea fi şi alte presiuni de numire în funcţii a anumitor oameni
Fostul ministru de Interne Ioan Rus a afirmat că Liviu Dragnea este posibil să aibă şi alte nemulţumiri decât cele legate de buget, care vor fi aflate în zilele următoare, neexcluzând posibilitatea să fie şi alte presiuni de numire în funcţii a anumitor oameni.

"Nu cunosc alte motive decât cele pe care le-a spus în conferinţa de presă", a declarat, luni seară, pentru MEDIAFAX, fost ministru de Interne Ioan Rus (PSD), adăugând că este posibil totuşi ca Liviu Dragnea să aibă "şi alte nemulţumiri decât cele legate de buget.

"În această fază, în care se fac numirile în minister, nu pot fi decât presiuni de numire a anumitor oameni pe anumite funcţii, a unor oameni care nu corespund, din punct de vedere al pregătirii, exigenţelor lui", a mai spus Rus.

Ioan Rus a explicat că şi atunci când a preluat el conducerea MAI, instituţia avea o datorie "de câteva mii de miliarde de lei", precizând că problema cu banii "nu este una care să fie discutată în acest moment".

"Trebuie să mai fie şi altceva", a conchis Ioan Rus.

Ministrul de Interne, Liviu Dragnea, a anunţat, luni, că demisionează din funcţie - la zece zile de la numire - invocând fondurile insuficiente primite de MAI prin proiectul de buget pe 2009.

Olteanu: Dragnea să vină în faţa Parlamentului să explice motivele demisiei

Olteanu: Dragnea să vină în faţa Parlamentului să explice motivele demisiei
Purtătorul de cuvânt al PNL, Bogdan Olteanu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că PNL cere de urgenţă Guvernului Boc să desemneze un ministru la Interne care să rămână pe funcţie, anunţând că liberalii vor cere audierea premierului Boc şi a ministrului demisonar de către comisiile de specialitate.

"Cerem de urgenţă cabinetului să desemneze un ministru care să rămână pe funcţie şi vom cere mâine în Parlament organizarea unei dezbateri pe această temă şi audierea primului ministru şi a ministrului de interne demisionar referitor la situaţia din Ministerul de Interne. Vom cere convocarea la comisii a lui Liviu Dragnea pentru a ne explica motivele demisiei sale", a susţinut Bogdan Olteanu, după ce Liviu Dragnea şi-a anunţat demisia de la conducerea MAI.

Liberalul a menţionat că PNL va cere explicaţii pentru "crimele de la Braşov pentru care se caută criminali inventaţi" şi pe scandalurile şi violenţele de pe străzi şi din şcoli".

"În şcoli sunt violenţe, PSD şi PDL schimbă miniştrii de Interne odată la trei săptămâni", a spus Olteanu.

Purtătorul de cuvânt al PNL a subliniat că cele două cauze care stau la baza dezordinii de pe străzi şi din şcoli sunt incapacitatea PSD de a numi un ministru serios, dar şi refuzul ministrului de Finanţe de a aloca banii necesari pentru asigurarea ordinei.

"Există două cauze majore ale dezordinii şi violenţelor de pe străzi din ultimele două luni: incapacitatea PSD de a oferi ministru serios şi coerent la MAI şi, doi, refuzul premeirului Boc şi a ministrului Pogea de a aloca sumele necesare pentru asigurarea ordinei pe străzi", a conchis Olteanu.

Ministrul de Interne, Liviu Dragnea, a anunţat, luni, că demisionează din funcţie - la zece zile de la numire - invocând fondurile insuficiente primite de MAI prin proiectul de buget pe 2009.

Geoană: Regret decizia lui Dragnea, am o lista scurtă pentru succesor

Geoană: Regret decizia lui Dragnea, am o lista scurtă pentru succesor
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, luni, la TVR, că regretă demisia lui Liviu Dragnea, precizând că a folosit toate argumentele pentru a-l face să se răzgândească şi arătând că are o listă scurtă cu numele celor care ar putea să îi succeadă lui Dragnea la conducerea MAI.

"Cu regret, trebuie să recunosc că nu am reuşit să-l conving pe colegul nostru să renunţe la această demisie. El a invocat problema bugetului. Probabil că din experienţa lui de preşedinte de consiliu judeţean, de om care a trăit în administraţia locală, a simţit nevoia de mai multe resurse, pentru primării, pentru administraţia locală", a spus Geoană.

Geoană a mai spus că toţi miniştrii sunt nemulţumiţi şi a arătat că, probabil, presiunea pe care Dragnea a simţit-o din cauza bugetului, poate şi "din alte cauze", l-au făcut să-şi dea demisia.

Geoană a arătat că este posibil ca Dragnea să fi simţit o presiune şi din partea corpului de angajaţi ai MAI, referitor la sporurile salariale.

El a precizat că a folosit "toate" argumentele pentru a-l face pe Dragnea să nu-şi dea demisia.

"Îmi pare rău. Este decizia lui. I-o respect. Poate sunt şi subiecte de natură personală, alte subiecte care l-au determinat, poate e un concurs de factori. Regret că la acest minister important continuă această stare de incertitudine. Vom încerca să recuperăm acest handicap", a spus Geoană.

Întrebat cine îi va urma lui Dragnea, Geoană a spus că are „o listă scurtă” cu persoane, urmând ca decizia în acest sens să fie luată într-un for statutar al PSD.

Ministrul de Interne, Liviu Dragnea, a anunţat, luni, că demisionează din funcţie - la zece zile de la numire - invocând fondurile insuficiente primite de MAI prin proiectul de buget pe 2009.

Gabriel Oprea: Motivele demisiei lui Dragnea, aceleaşi ca şi la demisia mea

Gabriel Oprea: Motivele demisiei lui Dragnea sunt aceleaşi ca şi la demisia mea
Fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea a declarat luni pentru MEDIAFAX că motivele care l-au determinat pe Liviu Dragnea să demisioneze din funcţia de ministru al Internelor sunt aceleaşi care l-au determinat şi pe el să facă acelaşi gest.

Oprea a afirmat că Dragnea este "un om cu experienţă, inclusiv profesională şi politică" şi a apreciat că "dincolo de problemele invocate legate de bugetul MAI" motivele care l-au făcut pe Dragnea să demisioneze din funcţia de ministru sunt similare cu cele care l-au determinat pe el să facă acum aproape o lună acelaşi pas.

"Eu cred că sunt aceleaşi motive care m-au făcut şi pe mine să demisionez din funcţia de ministru al Internelor. Cred că a fost supus unor presiuni care au avut loc şi în cazul meu", a mai afirmat Oprea.

Ministrul de Interne, Liviu Dragnea, a anunţat, luni, că demisionează din funcţie - la zece zile de la numire - invocând fondurile insuficiente primite de MAI prin proiectul de buget pe 2009.

(sursa: http://www.mediafax.ro)

Niciun comentariu: