luni, februarie 02, 2009

Ex-ministrul Nicolăescu vorbeşte din nou


Nu vreau să comentez aceste ştiri, nu pentru că nu aş avea ce spune despre problemă în sine, dar chiar nu aş vrea să-mi exprim părerea mea relativ la domnul Nicolăescu. Sper însă că activitatea domniei sale ca ministru va fi reflectată într-un control amănunţit.

Nicolăescu: Orice construcţie politică care să-l debarce pe Băsescu trebuie luată în consideraţie
Nicolăescu: Orice construcţie politică care să-l debarce pe Băsescu trebuie luată în consideraţie (Imagine: Mediafax Foto)
Vicepreşedintele PNL Eugen Nicolăescu a declarat, duminică, despre propunerea Institutului Şincai, că orice construcţie politică care îl poate debarca pe Traian Băsescu de la conducerea României trebuie luată în consideraţie, deşi Bogdan Olteanu a susţinut că PNL va merge cu un candidat propriu.

"Orice construcţie politică în România care poate să-l debarce pe Traian Băsescu de la conducerea României trebuie luată în consideraţie. Trebuie să scăpăm de acest conducător toxic pentru România", a susţinut Eugen Nicolăescu, menţionând că aceasta este opinia sa personală şi nu a partidului.

La rândul său, purtătătorul de cuvânt al PNL, Bogdan Olteanu, a afirmat că PNL îşi va desemna propriul candidat, undeva prin martie.

"Noi suntem un partid de Opoziţie şi în mod cert vom avea un candidat la preşedinţie. Vom stabili chiar săptămâna viitoare, miercuri ,calendarul de desemnare a candidatului prezidenţial şi în martie vom organiza un Consiliu Naţional care să desemneze candidatul la preşedinţia României", a anunţat Olteanu.

Liberalul a subliniat că din propunerea Institutului Ovidiu Şincai, înţelege că acest institut al PSD face recomandări acestei formaţiuni, împotriva liniei politice pe care merge PSD.

"Eu înţeleg că Institutul Şincai este un institut al PSD, care face recomandări PSD oarecum în contradicţie cu linia acestui partid. Cred că e problema PSD să-şi clarifice realţiile cu institutul şi să-şi clarifice poziţiile referitaore la candidaturi. Nu ştiu dacă partidele aflate la guvernare au protocoale, clauze secrete, înţelegeri verbale dacă vor avea sau nu un candidat unic, dar asta e problema PSD", a conchis Olteanu.

Partidele politice ar trebui să se gândească la susţinerea unui candidat unic la alegerile prezidenţiale împotriva lui Traian Băsescu, care ar reprezenta "inamicul numărul unu al naţiunii", se arată într-un raport al Institutului "Ovidiu Şincai", făcut public duminică.

Nicolăescu: Proiectul bugetului de stat pe 2009 este ilegal, imoral şi ultrasecret

Nicolăescu: Proiectul bugetului de stat pe 2009 este ilegal, imoral şi ultrasecret (Imagine: Mediafax Foto)
Vicepreşedintele PNL Eugen Nicolăescu a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că proiectul de buget pe 2009 este aprobat ilegal, este imoral pentru că nu respectă promisiunile electorale, dar şi ultrasecret, menţionând că Executivul dă dovadă că este "ageamiu" şi că "lucrează după ureche".

"Proiectele legilor bugetului de stat şi, respectiv, asigurărilor sociale de stat pe anul 2009, aşa cum au fost prezentate pe cale orală de premier, ministrul Finanţelor, de alţi ministri cu dezlegare la vorbitor, precum şi din informaţii din presă pot fi considerate ca au un caracter ilegal, imoral şi ultrasecret", a susţinut Nicolăescu.

Nicolăescu a explicat că proiectul de buget aprobat în cadrul şedinţei de Guvern nu respectă prevederile legale, deoarce nu include bugetele celor două Camere ale Parlamentului, încălcând astfel Legea finanţelor publice.

"Bugetul este aprobat ilegal în cadrul Guvernului şi nu poate fi înaintat Parlamentului până când nu va exista o hotărâre a plenului Camerei Deputaţilor de aprobare a bugetului propriu. Din declaraţiile preşedintelui Senatului am înţeles că o situaţie similară este şi la Senat, unde se doreşte reducerea bugetului acestei instituţii".

El a adăugat că bugetul este ilegal şi pentru că prevede o creştere cu doar 5% a salariilor profesorilor, încălcând prevederile legii privind majorarea salariilor profesorilor cu 28%, dar şi că afirmaţia guvernanţilor potrivit căreia creşterea cu 5 % a salariilor profesorilor acopră rata inflaţiei, este "o alta minciună, foarte nouă" , pentru că acoperă doar 2,75% din rata inflaţiei.

În ce priveşte caracterul imoral, vicepreşedintele PNL a menţionat că "cifrele care fundamentează bugetul de stat demonstrează încălcarea promisiunilor electorale ale actualei Coaliţii", dar şi faptul că "s-au facut promisiuni exagerate şi neadevarate numai pentru a obţine voturi".

Despre caracterul "ultrasecret", Nicolăescu a spus că, după "şedinţe furtunoase, de taină, de noapte şi de zi, pe la Cotroceni, diverse ministere, Palatul Victoria, cu preşedinte ajuns premier, ministru, negociator cu sindicatele, patronatele", coaliţia de guvernare a anunţat, joi, o "reuşită gata ponosită: aprobarea proiectelor privind bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale de stat, fără date concrete".

"Când s-au cerut date concrete, referitoare la alocarile pe ministere, programe, proiecte, s-au spus doar vorbe, proiectele erau doar orale, urmând ca a doua zi ministrul Finanţelor să facă publice sumele negociate pe ministere, pe principalele programe şi proiecte aşteptate de o ţară întreagă. Dar, pentru că sigur nu erau gata, ci era numai încropirea dorinţelor reprezentanţilor coaliţiei şi repartizarea către utilizatorii politici, s-a amânat prezentarea pentru altă dată. De ce s-au ţinut la secret date importante pentru populaţie, pentru mediul economic, clasa politică?", s-a întrebat Nicolăescu.

El a concluzionat că prin cele două proiecte de lege privind bugetul de stat şsi asigurărilor sociale de stat Guvernul s-a situat deasupra legii şi arată "neştiinţă, arogantţă sau smecherie".

"Oricare din aceste variante este condamnabilă, dar după câte s-au întamplat în aceste zile cred că Guvernul este ageamiu şi ca lucrează după ureche", a cocnhis Nicolăescu.

(sursa: http://www.mediafax.ro)

Niciun comentariu: