luni, februarie 09, 2009

Finanţele României


Acum ceva timp mă întrebam cum se creează deficitul comercial. Ei bine, poate nu veţi crede, dar este influenţat definitoriu de "exporturile FOB" şi "importurile CIF".

CIF - este prescurtarea de la "cost, insurance, and freight". Reprezintă preţul bunurilor comercializate incluzând costul de transport. Atunci când este folosit se doreşte a se exprima că preţul respectiv include şi costurile adiţionale, cum ar fi transportul, valoarea de asigurare, care sunt necesare atunci când bunurile se comercializează dintr-o ţară în alta.
FOB - este prescurtarea de la "free on board". Reprezintă preţul bunului comercializat excluzând transporturile de cost. Evident, acest lucru înseamnă că preţul respectiv este doar al produsului şi nu este efectuat de preţul de transport şi asigurări.

Este nevoie de formularea de tip "exporturile FOB" şi "importurile CIF", pentru că în timp ce importăm plătind şi costurile de transport şi asigurare, la export primim bani pe mărfurile ca atare, înainte de a fi transportate.

Ia să vedem ce spune mai clar Institutul Naţional de Statistică:

COMUNICAT DE PRESĂ
Nr. 27 din 9 februarie 2009


Comerţul internaţional cu bunuri în luna decembrie şi anul 2008
-date estimate-

Luna decembrie 2008
În luna decembrie 2008, conform estimărilor preliminare ale Institutului Naţional de Statistică, exporturile FOB au însumat 7486,3 milioane lei (1923,4 milioane euro), iar importurile CIF au însumat 13136,6 milioane lei (3373,8 milioane euro). Comparativ cu luna decembrie 2007, exporturile au scăzut cu 7,5% la valori exprimate în lei (16,0% la valori exprimate în euro), iar importurile au scăzut cu 17,5% la valori exprimate în lei (25,2% la valori exprimate în euro). Faţă de luna noiembrie 2008, exporturile din luna decembrie 2008 au scăzut cu 21,8% la valori exprimate în lei (24,6% la valori exprimate în euro), iar importurile au scăzut cu 17,6% la valori exprimate în lei (20,7% la valori exprimate în euro). Deficitul comercial FOB-CIF în luna decembrie 2008 a fost de 5650,3 milioane lei (1450,4 milioane euro), mai mic cu 2185,4 milioane lei (768,2 milioane euro) decât în luna decembrie 2007.

Anul 2008
Exporturile FOB realizate în anul 2008 au fost de 123396,0 milioane lei (33613,6 milioane euro), iar importurile CIF au fost de 206050,9 milioane lei (56134,4 milioane euro). Comparativ cu anul 2007, exporturile au crescut cu 25,2% la valori exprimate în lei (13,8% la valori exprimate în euro), iar importurile au crescut cu 20,3% la valori exprimate în lei (9,4% la valori exprimate în euro).
În anul 2008, comparativ cu anul precedent, dinamica exporturilor de bunuri a devansat dinamica importurilor de bunuri, continuând trendul pe care s-a înscris începând din luna decembrie 2007.
Deficitul comercial FOB-CIF în anul 2008 a fost de 82654,9 milioane lei (22520,8 milioane euro), cu 9914,7 milioane lei (747,8 milioane euro) mai mare decât în anul 2007.
Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri în anul 2008 a fost de 86946,7 milioane lei (23657,1 milioane euro) la expedieri şi de 142448,5 milioane lei (38734,7 milioane euro) la introduceri, reprezentând 70,5% din total exporturi şi 69,1% din total importuri.
Diferenţa dintre dinamica calculată pe baza valorilor exprimate în lei şi cea calculată din valori exprimate în euro a fost determinată de deprecierea monedei naţionale în lunile ianuarie-decembrie 2008, cu valori ce se situează în intervalul de 8,0% - 14,2%, faţă de lunile corespunzătoare din anul 2007.


Sold FOB-CIF

2007

2008

Dec.

Ian.r)

Feb. r)

Mar. r)

Apr. r)

Mai. r)

Iun. r)

Iul. r)

Aug. r)

Sep. r)

Oct. r)

Noi. r)

Dec. e)

Mld.lei

-7,8

-5,3

-5,7

-7,7

-7,9

-6,6

-7,6

-7,0

-6,3

-8,7

-7,8

-6,4

-5,7

Mld.euro

-2,2

-1,4

-1,6

-2,1

-2,2

-1,8

-2,1

-1,9

-1,8

-2,4

-2,1

-1,7

-1,5


În anul 2008, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: combustibili minerali, lubrifianţi şi materiale conexe (9,1% la export, respectiv 12,6% la import), maşini şi echipamente de transport (36,2% la export şi 35,8% la import) şi alte produse manufacturate*) (38,0% la export şi respectiv 30,9% la import).



* ) se cuprind produse prelucrate, clasificate în principal după materia primă (fier, oţel, cauciuc, metal, etc.) şi articole manufacturate diverse (îmbrăcăminte şi accesorii, încălţăminte, etc.)



Şi restul raportului este interesant. Îl puteţi găsi la adresa:
Comerţ internaţional decembrie 2008

Ceea ce trebuie reţinut este că:

Exporturi FOB 2008: 33,613 mld. euro
Importuri CIF: 54,134 mld. euro
Deficit comercial FOB-CIF:22,520 mld. euro

Se observă că deficitul se apropie vertiginos de valoarea exporturilor.

Pe unde intră însă aceşti bani?
Păi prin împrumuturi ale statului... adică prin Bănci.

UE, presată să asigure un ajutor financiar României

UE, presată să asigure un ajutor financiar României

BUCUREŞTI / 15:23, 8.02.2009

Şase bănci europene, printre care UniCredit, Societe Generale şi Erste, fac presiuni asupra Uniunii Europene (UE) să asigure un ajutor financiar României şi altor state din Europa de Est, transmite Bloomberg.

Astfel, UniCredit, Societe Generale, Erste Group, Raiffeisen, Intesa SanPaolo şi KBC Groep, bănci cu operaţiuni în România, au cerut UE elaborarea unui program pentru Europa de Est care să prevadă, printre altele, ca instituţiile financiare europene precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) să asigure împrumuturi şi garanţii pentru băncile din regiune.

Programul ar putea include şi un ajutor pentru consolidarea capitalului instituţiilor de credit est-europene.

Oficiali ai EBRD au anunţat că discută cu instituţiile financiare şi reprezentanţii statelor implicare în program în legătură cu problemele băncilor, menţionează Bloomberg.

Ministrul austriac de Finanţe, Josef Pröll, se va întâlni săptămâna viitoare cu omologii săi din România, Bulgaria, Croaţia şi Ucraina pentru a prezenta un plan european, elaborat de autorităţile de la Viena, de stabilizare a sistemelor financiare din Europa Centrală şi de Est, potrivit AFP.

Autorităţile de la Viena au susţinut încă de la începutul lunii ianuarie adoptarea unui plan de stabilizare a sistemelor financiare din statele est-europene, regiune în care băncile austriece au credite acordate de 230 miliarde euro, echivalentul a 70% din Produsul Intern Brut (PIB) al Austriei.

Potrivit planului austriac, statele beneficiare vor trebui să-şi consolideze dispozitivele de protecţie din cadrul sectorului bancar, în schimbul unui sprijin crescut din partea instituţiilor financiare europene şi a Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Proiectul este privit cu reticenţă de preşedinţia cehă a Uniunii Europene (UE), însă beneficiază de sprijinul, de principiu, al cancelarului german Angela Merkel.

Băsescu: Băncile-mamă au obligaţia să asigure băncilor din România necesarul de surse

Băsescu: Băncile-mamă au obligaţia să continue să asigure băncilor din România necesarul de surse

BUCUREŞTI / 18:10, 3.02.2009

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la întoarcerea din vizita făcută în Ungaria, că băncile-mamă care au acţionariatul majoritar la bănci din România au obligaţia să continue să asigure necesarul de surse pentru finanţarea activităţilor economice de pe piaţa românească.

"Noi susţinem o mare responsabilitate a băncilor care sunt acţionar majoritar la băncile româneşti. Nu vorbesc despre soliditatea sistemului bancar românesc, băncile sunt solide, dar cei care deţin acţionariatul majoritar au obligaţia să continue să asigure băncilor din România, pe care practic le patronează, necesarul de resurse pentru finanţarea activităţilor economice de pe piaţa românească", a spus şeful statului.

Băsescu a menţionat că România va ridica acest subiect, "solid argumentat", cu ocazia Consiliului European din martie.

"Nu pot fi fericiţi la privatizare şi să nu îşi facă obligaţii faţă de economia românească, mai târziu", a mai spus preşedintele Băsescu.

El a apreciat totodată că statul român nu are obligaţia de a se împrumuta pentru a substitui obligaţiile băncilor-mamă care au acţionariat majoritar la bănci româneşti.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, la B1 TV, că a avut mai multe convorbiri cu câţiva ambasadori străini, inclusiv ambasadorul Austriei şi Franţei, ale căror ţări au bănci în România.

"Din păcate, am dat totul pe la străini, deci băncile-mamă în acest moment îşi retrag sursele de finanţare către banca... se consolidează acasă. Şi atunci trebuie să vorbim cu aceşti oameni: «Măi fraţilor, dacă voi consideraţi că România şi economia românească reprezintă o periferie a dumneavoastră şi nu vă interesează, capilarele dumneavoastră sunt mai puţin importante decât arterele dumneavoastră, vă duceţi banul la centru, hai să avem o conversaţie puţin mai vânoasă cu dumneavoastră, pentru că aveţi interese economice vaste în România»", a spus Mircea Geoană.

Vicepremierul Dan Nica a declarat, vineri, la Sinaia, că nu deţine informaţii potrivit cărora ar exista bănci în România care şi-ar retrage capitalurile, contrazicând astfel afirmaţiile preşedintele Senatului, Mircea Geoană.

Directorul Direcţiei Supraveghere din BNR Nicolae Cinteză a declarat, într-un interviu pentru Ziarul Financiar, referindu-se la solvabilitatea sistemului bancar, că, din recentele raportările transmise BNR, se conturează un sistem bancar bine capitalizat, cu un nivel al indicatorului de solvabilitate cu aproape patru puncte procentuale peste limita minimă stabilită (8%), iar indicatorul de lichiditate (la nivel agregat, consolidat) înregistrează un nivel mai mult decat dublu faţă de un minim admis de 1.

Întrebat despre situaţia liniilor externe atrase de bănci şi despre existenţa unor eventuale semnale care să indice reduceri drastice ale finanţărilor de la băncile-mamă, Cinteză a afirmat că "s-au purtat discuţii cu toate băncile legate de sursele externe de finanţare a activităţii lor în 2009", iar "rezultatul a fost că aproape 80% din sursele atrase de la banca-mamă scadente în 2009 au o probabilitate ridicată de a le fi prelungită scadenţa şi în anul 2010".

"Dacă adăugăm şi sumele prevăzute a fi atrase în 2009 (fără creşterile de capital) ar rezulta că sursele atrase ar reprezenta 90% din totalul sumelor atrase de la banca-mamă, ce îşi au scadenţa în 2009", a precizat Nicolae Cinteză.

(sursa: http://www.mediafax.ro)

Niciun comentariu: