luni, februarie 02, 2009

Ne încearcă penibilul


Să presupunem că există un om cu "testicule morale urbane" uriaşe şi că acest tupeu cu cohones din Interlopia are de suferit atunci când şmecherul cel mai tare din cartier este în puşcărie... Eu cred că ar trebui eliberat, dumneavoastră?


Evadare Puşcăria uşilor deschise

Prison break cu scutire medicală - de la „atrofierea testiculelor“ la „glaucom“
de Dan CARBUNARU, Adrian POPESCU, Ionuţ PÂRVULESCU | 02 FEBRUARIE 2009

120 de puşcăriaşi nu s-au mai întors după ce au fost învoiţi din diverse motive. În topul scutirilor medicale: Costel Constantin - claustrofobie; Petrişor Duduianu - deviaţie de sept; Dănuţ Udilă - „atrofierea testiculelor“

În cazul jafului de la Braşov apar noi detalii: prietenii îi oferă un alibi lui Gorbunov, „era cu noi, se antrena la sală“, spune un bodyguard al unei firme braşovene, adică în sala situată la o sută de metri de secţia de poliţie.

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3927/3848224/1/politist111111-mediafax-fot.jpg?width=800&height=600

Este sau nu Gorbunov autorul crimelor de săptămâna trecută din Braşov ? O întrebare care rămâne în plan secund, întreaga poveste împingând în prim plan sistemul viciat al eliberărilor din puşcării. Gorbunov fusese eliberat din puşcărie pentru că suferea de glaucom, o boală ce putea fi operată „fără probleme“ în sistemul penitenciar, după cum spune chiar şefa Spitalului de Oftalmologie din Capitală, Monica Pop. Nu s-a întâmplat aşa, Institutul de Medicină Legală din Braşov i-a eliberat criminalului condamnat o hârtie favorabilă, procurorul de caz Marius Vlădoianu nu a contestat-o, iar judecătoarea Maria Nicola, de la Tribunalul Dolj l-a eliberat. Cine putea şti că nu se va mai întoarce, veţi întreba. Greşit.

Cifrele sunt incredibile şi demonstrează cel puţin prostia autorităţilor: 24 de persoane au fost eliberate din Penitenciarul Craiova din 2000 şi până acum. Doar doi deţinuţi s-au mai întors, restul se plimbă liberi. Penitenciarul Craiova cu titulatura sa somptuoasă „de maximă securitate“ este în topul puşcăriilor în care se practică această metodă. În total, în România, 120 de infractori nu s-au mai întors în puşcărie după ce au fost învoiţi. În timp ce ne uităm la cifre, iar autoritaţile dau din umeri, în cazul de la Braşov apar noi detalii. Bravii „oameni ai legii“ au sediul la o sută de metri de locul în care deţinutul Gorbunov se antrena liber pentru a deveni luptator de K1. Câţiva „prieteni“ îi sar chiar în ajutor.

„Se antrena cu noi la sală când s-a comis jaful“, spune bodyguardul Ninel Ianculescu. Prin metoda învoirii medicale au mai încercat sau chiar reuşit şi alţii să scape de puşcărie. Patronul Sexy Club, Costel Constantin, a fost pus în libertate pentru că suferea de claustrofobie. Un celebru personaj interlop, Petrişor Duduianu, a fost eliberat pentru că avea deviaţie de sept. Un alt interlop, Dănuţ Udilă, a scăpat de puşcărie invocând că arestul îi atrofiase testiculele, din lipsa de activitate.

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3927/3848224/2/catuse-222222-taiata-og.jpg?width=800&height=600

120 de puşcăriaşi liberi

Peste 120 de infractori scăpaţi din puşcărie pe motive medicale nu s-au mai întors la locul de detenţie, deşi au depăşit termenul dat de judecător pentru revenirea în sistemul de executare a pedepsei. Printre ei se află criminali şi alţi infractori periculoşi închişi pentru fapte deosebit de grave.

Potrivit Directorului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Ioan Băla, în perioada 2000-2009, din cele 24 de persoane eliberate din Penitenciarul Craiova în urma întreruperii pedepsei, doar două s-au întors de bunăvoie. Ceilalţi 22 de infractori au fost daţi în urmărire pentru că nu s-au întors la penitenciar deşi le-a expirat termenul pentru care le fusese întreruptă pedeapsa. Trei sunt condamnaţi la peste 15 ani de închisoare, pentru omor. Alţi doi criminali au fost scoşi din Penitenciarul Jilava pe motive medicale. În total, 11 dintre cei 16 infractori de la Jilava lăsaţi temporar în libertate sunt şi acum daţi în urmărire.

Atrofierea testiculelor sau claustrofobia - cheia care te scoate din puşcărie

Seria infractorilor scăpaţi pe motive medicale din puşcărie este lungă. La fel de lungă ca şi a celor care nu s-au mai întors în celule. Patronul Sexy Club, Costel Constantin, a fost pus în libertate pentru ca suferea de claustrofobie. Un celebru personaj interlop, Petrişor Duduianu, a fost eliberat pentru ca avea deviaţie de sept. Un alt interlop, Dănuţ Udilă, a scăpat de puşcărie invocând că arestul îi atrofiase testiculele, din lipsa de activitate. Sile Pietroi a cerut şi obţinut eliberarea din arest după ce s-a plâns că nu îşi poate plăti ratele. Judecătorii ialomiţeni au decis să-l elibereze pe Nuţu Cămătaru pentru că organizase un concurs de tenis de picior şi o făcea pe jurnalistul la revista Penitenciarului Rahova.

Ascunzătoarea urmăritului Gorbunov - lângă sediul Poliţiei Braşov

Dat în urmărire generală de două luni de zile, moldoveanul Serghei Gorbunov, principalul suspect în cazul dublului asasinat comis joia trecută la o casă de schimb valutar din Braşov, locuia la nici 100 de metri de sediul IPJ Braşov! În timp ce suspectul reţinut refuză să răspundă la întrebări, anchetatorii au aflat că acesta, practicant de arte marţiale, obişnuia să se antreneze la o sală a firmei de protecţie şi pază DIO Security, aparţinând controversatului afacerist braşovean Ori Zinger.

Imediat după eliberare, Gorbunov a venit la Braşov, unde a schimbat mai multe locuinţe, folosindu-se de o identitate falsă.

Adrian Marius Berceanu, cel reţinut împreună cu Gorbunov, a fost chemat din nou la IPJ Braşov, duminică după-amiază, „pentru un supliment de declaraţie”, după ce, sâmbătă, fusese audiat timp de aproape zece ore, fiind pus apoi în libertate. Braşovean de baştin, el a fost „tovarăş” cu celebrul Samir Sprânceană în cazul unor restituiri ilegale de TVA de vreo 19 milioane de euro. „L-am cunoscut (pe Gorbunov –n.r.) în vara trecută, prin iunie sau iulie, când am dat un anunţ în ziare că angajez şofer, spune Berceanu. S-a prezentat la mine, mi-a zis că-l cheamă Sere şi parcă Ion, nu-mi mai amintesc bine, că tocmai ieşise din puşcărie, unde stătuse pentru un furt, că-şi găsise o locuinţă pe Calea Bucureşti şi are nevoie de o slujbă, să-şi poată plăti chiria”.

Patronul casei de schimb spune că a fost un atac la comandă

Valentin Candidatu, patronul casei de schimb valutar, susţine că atacul care l-a vizat a fost unul „la comandă”. Duminică dimineaţă, după înmormântarea angajatului său Ion Ciprian, unul dintre cei doi braşoveni ucişi joia trecută, acesta afirmă că de „comandă” n-ar fi străin consilierul judeţean pesedist Paul Enache, care are o firmă de protecţie şi pază împerună cu campionul mondial de arte marţiale Nicu Dascălu. „Enache şi cu Dascălu m-au ameninţat de mai multe ori, telefonic, şi mi-au cerut taxă de protecţie, după ce eu refuzasem de mai multe ori să angajez firma lor ca să-mi facă de pază la casele mele de schimb valutar. Iar Gorbunov ăsta era unul din oamenii lor, se antrena la sala lui Dascălu”, a declarat Valentin Candidatu.

„Nu-l cunosc, nu l-am văzut în viaţa mea, cu atât mai puţin să-l ameninţ, asta-i o scorneală de om bolnav la cap”, a negat, în replică, Paul Enache. În schimb, Dascălu a recunoscut că îl ştie „din vedere” pe Gorbunov, pe care l-a cunoscut în urmă cu câteva luni, când acesta a făcut un antrenament în sala sa, adus de un bodiguard de la firma DIO Security. „A fost singura dată când l-am întâlnit pe Gorbunov ăsta, care mi-a spus atunci doar că îl cheamă Serghei şi că se antrenează de obicei la sala celor de la DIO Securitiy”, a mai precizat Dascălu.

Alibi pentru Gorbunov

Surpriză de ultim moment pentru anchetatori: Un anume Ninel Ianculescu, unul dintre bodiguarzii de la DIO Security, îi sare în ajutor lui Gorbunov, furnizându-i un alibi care, dacă se va confirma, l-ar elimina pe acesta din cercul suspecţilor. Potrivit declaraţiilor făcute de Ianculescu, la ora comiterii atacului de la casa de schimb valutar, Gorbunov s-ar fi aflat la antrenament, împreună cu el şi alţi vreo zece bodiguarzi ai firmei de pază. „Vom verifica, bineînţeles, şi această informaţie, să vedem dacă se confirmă sau e vorba de altceva. Pentru că de la sala aia de antrenament până la casa de schimb e o distanţă foarte mică, nu-ţi trebuie decât câteva minute să pleci, să dai atacul şi să te întorci înapoi la antrenament, ca şi cum ai fi fost acolo tot timpul”, ne-a declarat şeful IPJ Braşov, comisarul şef Constantin Arişanu.

Autorul dublului asasinat de la Braşov a tras de cel puţin opt ori în cursul tentativei sale de jaf, ne-au dezvăluit sursele noastre judiciare, dat fiind că cele trei victime au fost lovite de opt gloanţe. Acestea au fost trimise imediat la Institutul de Criminalistică la IGPR, pentru expertiză şi stabilirea calibrului, care pare a fi unul mic, de pistol de 5,60 ori 6,35 milimetri. Tot la Bucureşti se află, pentru expertizare criminalistică, şi hainele şi celelalte obiecte ridicate din locuinţa lui Gorbunov în cursul percheziţiei, rezultatele fiind aşteptate în două-trei zile.

Pistolarul “orb” Gorbunov - eliberat şi trimis în Republica Moldova

Serghei Gorbunov a ieşit pe poarta Penitenciarului Craiova pe 16 mai 2008, în urma sentinţei penale 178/5 mai 2008, dată de judecătoarea Maria Nicola, de la Tribunalul Dolj. Pe biletul său de ieşire, spune Constantin Arişanu, şeful poliţiştilor braşoveni, scria că trebuie să se întoarcă în Republica Moldova.

“Instanţa nu a făcut comunicarea de punere în libertate pe motiv medical al întreruperii executării pedepsei care a rămas definitivă adică pe 17.05.2008, deşi el a fost pus în libertate la 16.05.2008. La data de 5 noiembrie 2008, Inspectoratul de Poliţie al judeţului Braşov, Serviciul de Investigaţii Criminale, a înregistrat adresa Penitenciarului Craiova. În adresă se specifica că în 17 august 2008, la expirarea întreruperii executării pedepsei, Gorbunov Serghei nu s-a prezentat pentru a-şi continua executarea pedepsei. S-a indicat şi o adresă din Braşov, iar Poliţia a preluat adresa şi a făcut verificări acolo şi în alte locaţii”, a explicat Arişanu.Conform aceleiaşi surse, abia în 25 noiembrie 2008, s-a cerut urmărirea naţională a lui Gorbunov.

La baza deciziei de eliberare a racketului a stat raportul de expertiză medico-legală emis de Institutul de Medicină Legală Craiova, dar şi faptul că procurorul de şedinţă Marius Vlădoianu nu a atacat sentinţa. În document era precizat faptul că Serghei Gorbunov „prezintă diagnostic de subatacuri de glaucom cu unghi închis şi rectocolită ulcero-hemoragică. Afecţiunile de care suferă nu pot fi tratate în reţeaua sanitară a ANP, necesitând aşa cum rezultă din examenul oftalmologic, intervenţie chirurgicală de urgenţă, care nu poate fi efectuată în reţeaua sanitară a Ministerului Justiţiei. Această intervenţie chirurgicală necesită internare de maxim 1-2 săptămâni şi ulterior perioadă postoperatorie. Opinăm fie pentru întreruperea executării pedepsei pentru o perioada de 2-3 luni în care este inclusă şi refacerea post operatorie, fie internare sub pază pentru efectuarea intervenţiei chirurgicale”

Procurorul Vlădoianu a fost cercetat pentru luare de mită

Procurorul Marius Vlădoianu a fost acuzat în vara anului 2005 de trafic de influenţă şi luare de mită, însă a fost găsit nevinovat de procurorii de la PNA, care au anchetat cazul la vremea respectivă. Marius Vlădoianu a fost acuzat că ar fi primit 20.000 de euro de la familia unui proxenet cercetat pentru trafic de persoane. Tranzacţia ar fi avut loc în anul 2003, prin intermediul interlopului craiovean Sile Drăguşin, iar totul ar fi ieşit la iveală în august 2005, când proxenetul a fost condamnat iar familia lui a depus plângere la PNA împotriva lui Sile Drăguşin pentru „trafic de influenţă”.

Deşi Sile Drăguşin a afirmat în prezenţa celor de la care a încasat banii că i-ar fi dat mai departe procurorului Marius Vlădoianu pentru shimbarea încadrării inculpatului, procurorii DNA au decis trimiterea lui Sile Drăguşin în judecată pentru săvârşirea unor fapte de corupţie. Aceiaşi magistraţi au considerat că procurorul Marius Vlădoianu „nu a avut cunoştinţă despre banii ceruţi de Sile Drăguşin de la familia inculpatului, iar soluţia în dosarul proxenetului Ghiţă Rădulean a fost temeinică şi legală şi s-a bazat numai pe probele existente în dosar”.

Infractori periculoşi încarceraţi la Penitenciarul Craiova

De-a lungul timpului, în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova au stat încarceraţi mai mulţi infractori periculoşi. În acelaşi timp, magistraţii craioveni şi-au câştigat reputaţia ca fiind judecători şi procurori care dispun uşor eliberarea din arest a unor infractori celebri, cum ar fi Miron Cozma (pe care judecătorii de la Judecătoria Craiova îl lăsaseră liber), sau „criminalul cu Ferarri”, pus în libertate în luna decembrie pe motiv că „nu prezintă pericol social”. Celebrul Leo de la Strehaia a fost pus în libertate după ce procurorul de caz a intrat în concediu medical şi nu a mai avut cine să facă recurs asupra deciziei de punere în libertate.

CSM începe verificările la Dolj

Inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii vor începe, luni, verificările, în cazul eliberării lui Gorbunov. Judecătorul care l-a lăsat liber pe Gorbunov şi procurorul care nu a atacat decizia sunt déjà verificaţi de o comisie din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, în timp ce şi Tribunalul Dolj a demarat propriile cercetări. Printre documentele verificate se află şi raportul medical pe baza căruia judecătorul a fost de acord cu întreruperea executării pedepsei pentru Gorbunov. La rândul său, ministrul Justiţiei a declarat că va cere Consiliului Superior al Magistraturii să declanşeze cercetări în acest caz.

Jandarmu-erou care l-a înfruntat pe racket

Un patron de casă de schimb valutar, atacat de Gorbunov, a fost salvat de la moarte de un jandarm braşovean, în urmă cu cinci ani. „Pe casa scărilor era semiîntuneric, aşa că tot ce am văzut au fost doi inşi, unul călare pe celălalt, îşi aminteşte jandarmul. Când m-a văzut, unul din ei a dat să fugă. Am realizat că el este agresorul. În mâna dreaptă aveam un cuţit de bucătărie cu care pregăteam mâncarea fetelor. Am zis să îl prind cu stânga, să nu îl tai din greşeală. Când s-a ferit de stânga mea, l-am lovit cu piciorul în umăr. A căzut, dar s-a ridicat repede, s-a împins în mine şi a ieşit prin geamul de la casa scării”. Eroul salvator, Lucian Ciobotă, are 33 de ani şi este sergent la Grupa Mobilă de Jandarmi Braşov. Intervenţia lui a salvat viaţa vecinului atacat de Serghei Gorbunov cu focuri de armă. Curajul său a fost răsplătit cu titlul Jandarmul anului, în 2004, dar şi unul dintre eroii prezentaţi în Campania Eroi printre Noi a ziarului Gândul.
dan.carbunaru@gandul.info, adrian.popescu@gandul.info, ionut.parvulescu@gandul.info
(sursa: http://www.gandul.info)

2 comentarii:

ionut banu spunea...

sala de sport nu este la o suta de metri de sectia de politie, este la aproximativ 1 km sau mai putin, sectia e pe titulescu iar sala e pe str Basarab, de asemenea sala este situata intre niste case iar accesul se face pe o straduta laturalnica, sala de asemenea are parcare chiar in fata. Este aproape imposibil pentru politie ca sa verifice pe toti cei care vin la sala, eu sunt Brasovean, si chiar dace vi cu autobuzul la sala, tot nu treci pe langa sectia de politie. M-i se pare absurd sa se dea vina pe politia din Brasov pentru ca Gorbunov nu a fost prins in tot acest timp, vinovati sunt cei care nu si-au facut datoria si nu l-au dat in urmarire cand nu s-a prezentat inapoi la penitenciar. De asemenea nu cred ca Politia din brasov de antreneaza la acea firma de paza, cred ca ei au propria lor sala de antrenamente

Bibliotecaru spunea...

Mulţumesc pentru precizări, sunt bine venite.