marți, februarie 03, 2009

Soluţia frământărilor liberale este Congresul?


Suparari la liberali
Ziua - Marti, 3 Februarie 2009

Fostii membri ai organizatiilor judetene ale Partidului Actiunea Populara condus de Emil Constantinescu, ce a fuzionat cu PNL in aprilie 2008, se pregatesc cu arme si bagaje sa plece catre alte formatiuni politice. Fostii lideri ai AP sunt suparati pe Calin Popescu-Tariceanu pentu ca a uitat sa aloce functiile ce li se cuveneau celor care si-au dat acordul anul trecut pentru fuziune. Conform unor surse liberale, Max Badin si Smaranda Enache, singurii recompensati cu functii, i-au atras atentia lui Tariceanu in cadrul Biroului Permanent National de ieri ca si-a uitat promisiunile facute si exista sanse ca in aceasta perioada unele organizatii sa treaca la PDL sau PSD. Daca in cazul organizatiilor Galati, Tulcea, Constanta, Bacau si Mehedinti lucrurile au fost clare, organizatiile AP primind cate o functie de vicepresedinte la nivelul fiecarei filiale judetene, in celelalte filiale lucrurile au ramas nerezolvate. Sub presiunea apropiatului Congres extraordinar, care i-ar putea aduce pierderea sefiei partidului, Tariceanu a promis ca va regla situatia in urmatoarea saptamana. (C.P.)
http://www.ziua.ro/pics/2009/02/03/1233598537.jpg
(sursa: http://www.ziua.ro)

Tăriceanu face o piruetă şi cere congres extraordinar
02 Feb 2009 Lucian Gheorghiu

Adversar până mai ieri a devansării datei congresului, şeful liberalilor propune el acum convocarea unui congres extraordinar. Lui Crin Antonescu i se pregăteşte funcţia de preşedinte executiv.

După ce vineri se declara împotriva convocării unui congres extraordinar, luni, preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu şi-a schimbat brusc poziţia. “Astăzi (ieri – n.r.) i-am informat pe colegii din BPC că am solicitat preşedinţilor organizaţiilor teritoriale judeţene ale PNL să participe mâine (marţi – n.r.) la o întâlnire unde subiectul principal va fi legat de oportunitatea organizării unui Congres PNL. Precizez că le voi cere preşedinţilor de organizaţii judeţene să ia serios în consideraţie posibilitatea organizării unui Congres extraordinar, în aşa fel încât PNL să poată să meargă într-un Congres care să aleagă o nouă conducere, cu o legitimitate sporită…”, a declarat Tăriceanu.

Vineri, când a prezidat şedinţa Delegaţiei Teritoriale a PNL Prahova, Tăriceanu afirmase că optează pentru ţinerea la termen a congresului partidului, în iunie 2009.

În PNL, existau trei curente privind congresul: mai multe din filiale anunţaseră în urmă cu 10 zile că vor propune amânarea congresului pentru 2010, alte filiale optau pentru un congres extraordinar, şi existau şi opinii care susţineau desfăşurarea la termen a forumului suprem al liberalilor.

http://media2.gruprc.ro/photo/thumbs/800_600/122008/889faee34ab24d586713cb604a0abc2d.jpg

O decizie oficială va fi luată pe 4 februarie, în cadrul Delegaţiei Permanente a partidului. Pentru devansarea datei congresului va fi nevoie de votul a mai mult de jumătate din numărul filialelor PNL. Ţinând cont că propunerea va veni de la şeful liberalilor, este puţin probabil ca aceasta să nu fie votată cu largă majoritate. Tăriceanu a declarat că va propune ţinerea congresului într-un interval de 30-50 de zile. Aceasta ar însemna începutul sau sfârşitul lunii martie.

Nu este exclus să fie însă acceptată propunerea pe care o va face filiala PNL Prahova, care va solicita ca organizarea congresului să se facă abia după ce se desfăşoară toate alegerile “de jos în sus, de la comune până la judeţ” din filiale. În acest caz, s-ar putea ca data congresului să fie stabilită spre sfârşitul lunii aprilie - începutul lunii mai.

Prima reacţie la declaraţiile lui Tăriceanu a venit din partea lui Ludovic Orban, un partizan al congresului extraordinar. “Mă bucur că preşedintele partidului îşi apleacă urechea la vocea bazei partidului. Sunt convins că Delegaţia Permanentă va adopta cu o largă majoritate ideea Congresului extraordinar. În ceea ce mă priveşte, în toate cele 20 de filiale judeţene în care am fost după alegerile parlamentare şi de la instalarea actualului Guvern, peste tot voinţa membrilor de la baza partidului a fost foarte clară: vor să participe la luarea deciziilor cele mai importante pentru PNL”, a declarat Orban, conform NewsIn.

Ludovic Orban nu a mai fost atât de categoric în ceea ce priveşte eventuala sa candidatură la şefia partidului: "După decizia Delegaţiei Permanente, în mod evident în funcţie de deciziile care se vor lua acolo (...) voi lua o hotărâre şi voi face public acest anunţ", a afirmat el, citat de NewsIn.

Reamintim, Orban a declarat în urmă cu trei săptămâni într-un interviu pentru Cotidianul că va candida la şefia PNL, iar recent şi Crin Antonescu şi-a exprimat intenţia de a candida.

Congresul extraordinar al PNL, în afară de alegerea unei noi conduceri, trebuie să stabilească candidatul la preşedinţie şi să stabilească strategia de opoziţie a partidului.

Surse din conducerea PNL au declarat pentru Cotidianul că se va solicita modificarea statutului partidului, în scopul înfiinţării funcţiei de preşedinte executiv. “Cred că un tandem Tăriceanu preşedinte şi Antonescu, preşedinte executiv este formula cea mai bună pentru partid. Conducerea trebuie întărită, nu trebuie acum să facem schimbări inutile. Cei de la PSD şi-au întărit în permanenţă conducerea prin înfiinţarea de funcţii şi nu au greşit. Şi, oricum, noi nu suntem PDL, unde să conducă un singur om, ştie toată lumea despre cine vorbesc”, a declarat pentru Cotidianul deputatul PNL de Hunedoara, Ioan Timiş.
(sursa: http://www.cotidianul.ro)

Niciun comentariu: