duminică, februarie 01, 2009

Un segment important de non-simpatizanţi PD-L îl doresc pe Traian Băsescu preşedinte


Este concluzia pe care o enunţ logic ca interpretare a sondajului de opinie prezentat pe pagina web a Realităţii TV. Să facem nişte calcule:

Traian Băsescu: 59%
Mircea Geoană: 13%
Sorin Oprescu: 8%
Călin Popescu Tăriceanu: 3%

PD-L: 43%
PSD: 32%
PNL: 14%
UDMR: 5 %

Să presupunem că toţi din PD-L votează cu dl. Traian Băsescu, deci 43%. Să presupune, că şi PNL-ul, care nu-l votează pe dl. Tăriceanu, îl votează pe dl. Băsescu, deci încă 11%, total 54%. Să presupunem că tot UDMR-ul în votează şi el pe Traian Băsescu, plus încă 5% se face 59%... Asta da domnule disciplină de partid. Încă puţin şi credeam că şi cei care voteasă PSD îl votau tot pe Traian Băsescu. Eu cred că procentele sunt uşor dezechilibrate, ori procentul actualului preşedinte este un pic mai mic, ori procentul PD-L este un pic mai mare. Chiar nu pot să cred într-o astfel de distribuţie a voturilor între partide şi preşedinte.

Aş mai adăuga că dacă se adună cei care sunt pro coaliţie cu cei care sunt împotriv coaliţiei, se obţine exact 69%. O fi un semn.

59% dintre români l-ar vota pe Băsescu, potrivit INSOMAR

Peste jumătate dintre români ar vota cu Traian Băsescu, dacă duminica viitoare ar fi alegeri prezidenţiale. Pe locul doi se află Mircea Geoană, la o distanţă considerabilă, iar pe locul trei, actualul primar general al Capitalei, Sorin Oprescu. Acesta este rezultatul unui sondaj INSOMAR realizat la comanda Realitatea TV.

Traian Băsescu ar obţine 59% din sufragii, dacă duminica viitoare ar fi alegeri pentru preşedinţia României. Îl urmează Mircea Geoană cu 13 procente, Sorin Oprescu cu 8% şi Călin Popescu Tăriceanu cu 3% din opţiunile electoratului.

La capitolul încredere, tot actualul preşedinte se află pe primul loc, urmat de Sorin Oprescu, Emil Boc, Mircea Geoană, Theodor Stolojan şi Călin Popescu Tăriceanu.

Dacă duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare, PD-L ar obţine cele mai multe voturi, 43%. Urmează PSD cu 32 la sută, PNL cu 14% şi UDMR cu 5 procente. PRM, PC şi PNG se află sub acest prag.

În ceea ce priveşte actuala coaliţie de guvernare, 43% dintre cetăţeni cred că este cea mai bună soluţie, în timp ce 26% consideră că, dimpotrivă, nu este cea mai bună variantă. Aproape o treime dintre cetăţeni au răspuns "nu ştiu". Exceptând actuala alianţă, 20% dintre cei chestionaţi cred că o soluţie ar fi fost coaliţia PD-L-PNL, 15% vedeau ca viabil un Guvern PSD şi tot atâţia subiecţi ar fi optat pentru un Guvern PD-L.

O treime dintre români sunt de părere că Traian Băsescu a avut cea mai mare contribuţie la formarea actualei coaliţii de guvernare. Cât despre premierul Emil Boc, aproape jumătate dintre cei chestionaţi consideră că este o alegere bună. Doar 9% dintre ei cred că e o alegere foarte bună şi 14% spun că este o alegere rea.

Sondajul naţional a fost realizat de INSOMAR în perioada 22-27 ianuarie 2009 pe un eşantion de 1.499 de persoane şi are o marjă de eroare de 2,8%.

(sursa: http://www.realitatea.net)

Niciun comentariu: