miercuri, decembrie 09, 2009

După lupte seculare, un semnal de sărbătoare


Cred că toată lumea a ajuns la o saturaţie vis-a-vis de informaţia politică. Am trecut peste sărbătoarea sfântul Niculae practic fără să ne dăm seama, se apropie sărbătorile iernii şi noi ne gândim încă la cine va fi preşedinte... Iată că există o lume şi în spatele politicii, o lume a artei şi a sensibilităţii.

Concert de Craciun la Ateneul Roman cu Harry Tavitian si invitatii sai

Sambata 19 decembrie 2009 la ora 19.00 iubitorii jazzului sunt invitati la un Concert de Craciun cu totul deosebit, la Ateneul Roman.

In prima parte a concertului, in premiera romaneasca, Ion Baciu Jr. si Harry Tavitian se vor intalni pe scena Ateneului intr-un recitalul la doua piane. In program: compozitii ale ambilor pianisti, blues, teme clasice de jazz.

In a doua parte, pianistul Harry Tavitian si percutionistul Cserey Csaba vor oferi publicului suita de colinde “Christmas Cantata”

Biletele se gasesc la casa de bilete a Ateneului Roman, tel: 021 315 68 75.

Concertul incheie proiectul Institutului Cultural Roman din acest an „Teach Me Tonight cu Harry Tavitian”.

Harry Tavitian: Au fost foarte multe lucruri pentru care eu nu am asteptat o revolutie ca sa le fac. Pot sa spun ca sunt „un veteran” al concertelor de Craciun (am organizat la Constanta ani de-a randul asemenea concerte, primul in 1982) si al prelucrarilor dupa colinde (prima am facut-o in 1983). In iernile intunecate dinainte de ‘89 incercam sa aduc putina bucurie in suflete cu concertele de Craciun. A fost o perioada lunga dupa 1990 in care n-am mai facut suite de colinde. Asa cum s-a intamplat si cu bluesul, am spus ca facusem destul inainte de ’89. Dar in ultimii ani, am reinceput sa fac si colinde. Alergand dupa cele pamantesti, cred ca suntem in mare primejdie sa uitam de insasi bucuria marelui praznic al Nasterii Mantuitorului. Sper din toata inima ca in concertul de la Ateneu sa fim intru impreuna praznuire.

Duo-ul Ion Baciu Jr. - Harry Tavitian s-a reunit pentru prima oara la Viena pe scena Radiodifuziunii austriece. Harry Tavitian: „Noi doi avem stiluri pianistice complet diferite – eu pe linia lui Thelonious Monk, Ion Baciu Jr. pe linia lui Bill Evans. Cand am pornit acest proiect in anul 2007, am avut nevoie de mult curaj. Acum pot spune ca aceasta intalnire a contrastelor a fost deosebit de stimulatoare pentru amandoi. Ne bucuram sa putem prezenta si in Romania aceasta formula inedita.”

In Cantata de Craciun care va fi prezentata in partea a doua a concertului se intalnesc colinde (fie arhaice romanesti – unele din ele din colectia Béla Bartók – fie de traditie bizantina, fie armenesti) cu Negro-Spirituals afro-americane – una din formele muzicale primitive din care jazzul insusi s-a nascut. Voci din alt timp, plin de veselie si frumusete. Cantata a fost imortalizata la sfarsitul anului trecut si pe CD-ul “Birth”.

Harry Tavitian: „Cserey Csaba imi este un partener foarte drag. In ultimii sapte ani am cantat impreuna in numeroase concerte, in Romania, Ungaria, Belgia si Germania”.

Dupa concertul de la Ateneu vor urma alte doua concerte de Craciun cu Harry Tavitian si Cserey Csaba la CoverClub Fagaras (20 dec) si Targu Mures (Club Jazz&Blues, 21 dec). Harry Tavitian: Pentru mine concertele de la Fagaras si Targu Mures sunt la fel de importante ca acela de la Ateneu. Fiecare e special, in felul sau. In privinta Fagarasului, eu ma simt foarte bine la concertele din orasele mici fiindca legaturile intre oameni sunt mult mai profunde si publicul foarte cald. La Jazz&Blues Targu Mures am mai fost si acum un an. Spectatorii in majoritate tineri au avut o participare deosebita. Pentru mine e si o coincidenta extraordinara: acum 20 de ani Revolutia m-a prins in turneu prin tara. Pe 21 decembrie urma sa avem concert la Filarmonica din Targu Mures. In timp ce amplasam instrumentele au inceput sa vina coloanele de manifestanti si sa se traga. Asa s-a terminat turneul nostru din decembrie 1989, cu un nou inceput pentru Romania. Dupa douazeci de ani va fi iarasi un turneu de Craciun care se va incheia la Targu Mures. Sper ca nu tot cu o revolutie!

Nasterea Mantuitorului cu suflete luminate de har si cu voie buna!


Colinde cu Tavitian & Csaba

Alte informaţii:

Harry Tavitian 0722 269499 www.harrytavitian.wordpress.com

Biroul de presa al ICR http://www.icr.ro/bucuresti/contact/



(sursa: Manuela Tavitian)

Niciun comentariu: