sâmbătă, iunie 26, 2010

Joaca de-a terorismul


Statele Unite merg spre destine totalitare. Pretextul? Atacul terorist.

România capătă şi ea valenţe de stat totalitar, parcă fără legătură cu situaţia din America, mai mult pe seama felului de-a fi a liderului român şi capacitatea sa infimă de a conduce şi guverna, dar despre pericolul terorist, care stă să muşte din vitalitatea românească, se povesteşte la tot pasul. Sigur, toată lumea ştie că armata are un apetit colosal de a înghiţi resurse... dar aceste resurse nu mai sunt astăzi justificate de dorinţa de expansiune a popoarelor, războia mondiale, ci de o ameninţare nefirească a teroriştilor. Actul terorist a fost privit până acum drept atacul cu bombă, drept trasul cu puşca, drept sabotajul unui tren... mai puţin drept atacul armat. Cu toate acestea este util ca duşmanul actual, teroristul internaţional, să implice nu SRI şi echipele de genişti sau antitero, ci chiar şi armata... sau mai ales armata. Diferenţa de costuri este uriaşă, pentru că una este să dresezi un câine să găsească explozibil şi alta este să cumperi o maşină de luptă.

Iată deci că împotriva terorismului se luptă şi prin Irak, şi prin Afganistan... Îmi este greu de înţeles cam câţi terorişti au fost împiedicaţi să atace ţările NATO datorită prezenţei armatei NATO în Afganistan... Dar să nu divaghez.

http://www.presamil.ro/imgs/Animation1.gif
(sursa: http://www.presamil.ro/)

Citeam în "Observatorul Militar" un articol intitulat "Record de... Rachete". Nu puteam să nu mă întreb cam cum s-ar traduce acest record în lei sau euro, dar veţi spune că până la urmă exerciţiile militare îşi au rostul lor. OK.

La început nu am făcut legătura cu...
Şapte militari răniţi în timpul unui exerciţiu la Mangalia
... dar până la urmă, aşa este în armată, să existe şi altfel de costuri.
Apoi mi-a atras atenţia un alt fel de ştire...

Nu în ultimul rând, a fost testată aparatura sistemului SCCAN - sistemul de comandă şi control aerian naţional - implementat complexul VOLHOV.

De ce mi-a atras atenţia?

Pentru că acest sistem are ceva legătură cu Scutul Antirachetă pe care preşedintele României, dl. Traian Băsescu, îl doreşte introdus în România. Iată că lucrurile se leagă... şi m-am oprit... OPA!

Lucrurile se leagă şi cu Strategia Naţională de Apărare, "Pentru o Românie care garantează securitatea şi prosperitatea generaţiilor viitoare":
6.1. RISCURI ŞI AMENINŢĂRI
Principalele riscuri şi ameninţări la adresa României sunt: extinderea modalităţilor de manifestare a fenomenului terorist în plan internaţional, prin diversificarea bazei de sprijin şi recrutare, precum şi apariţia unor riscuri noi generate de radicalizare religioasă, terorism cibernetic sau propagandă în mediul virtual; o proliferarea armelor de distrugere în masă precum şi dezvoltarea programelor de rachete balistice...



Nebunia luptei anti-teroristă poate se sfârşeşte în Iran de vreme ce s-a făcut racheta, dar dă prilej de agitaţie "ameninţaţilor".

Ce este scutul antiracheta si de ce SUA au inclus Romania in acest proiect? Raspunde intrebarilor expertul american Daryl Kimball, de la Arms Control Association

http://2blackjack1.files.wordpress.com/2010/04/4aq.jpg

Expert rus: Scutul antirachetă din România, o ameninţare directă la adresa Rusiei.
Presa internaţională scrie despre decizia României de a accepta scutul antirachetă pe teritoriul său, în ciuda planului şi propunerilor fostului preşedinte George Bush care vizau Polonia şi Cehia. După şedinta CSAT, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că interceptorii de rachetă vor fi poziţionaţi în ţară din 2015, la cererea preşedintelui american, Barack Obama.



Vladimir Tismaneanu: Scutul antirachetă, un moment istoric

Politica Românească s-a poziţionat. Traian Băsescu face orice să fie mulţumiţi americanii, PDL şi agitatorii PDL fac orice mulţumeşte pe preşedinte, PNL are o poziţie relativ neutră care doreşte o mediere şi cu ruşii, PSD consideră că ne băgăm singuri cuie în talpă.

Eu nu mă gândesc decât la cheltuiala tuturor acestor cheltuieli militare pentru un pericol care este 99.99% fictiv. De aceea aş vrea să ştiu ce anume cunosc cu adevărat "serviciili", care acum ar trebui să-şi dezvolte adevărata valoare şi să întoarcă masiva investiţie bugetară. Aş vrea să cunosc exact ce costuri implică achiziţionarea de echipament de luptă, începând de la avioane şi încheind cu acest scut anti-rachetă...

Până la urmă, în România cel mai mare atac terorist nu este nici cu bomba, nici cu racheta, nici cu avionul deturnat... ci cu atacul cu foamete, frig, desconsideraţie... Din păcate terorismul care provoacă aceste din urmă atacuri nu pot fi anihilaţi nici cu avioane de luptă, nici cu scuturi anti-rachetă, nici măcar cu mâna care introduce votul în urnă. Putem achiziţiona un sistem de luptă împotriva teroriştilor politici?

Niciun comentariu: