luni, iulie 09, 2012

Încă o voce creşte...


Mediafax anunţă apariţia unei noi voci de excepţie născută în curtea românească dar încolţită la Scala din Milano. Ar trebui să ne învăţăm deja cu acest nume...
Letiţia Viţelaru este bursieră a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia la Academia Teatrului La Scala din Milano.

Proiect al Academiei Teatrului La Scala din Milano, regia operei este semnată de renumitul om de cultură britanic Jonathan Miller. Opera "Don Pasquale" încheie primul an academic al Academiei Teatrului La Scala din Milano.

Sub bagheta dirijorului de origine spaniolă Enrique Mazzola, interpreţii reprezentaţiei din 13 iulie vor fi: Nicola Alaimo - Don Pasquale, Filippo Polinelli - Malatesta, Leonadro Cortellazzi - Ernesto, Letiţia Viţelaru - Norina, Mikheil Kiria - Un notaro.

Letiţia Viţelaru este absolventă a Liceului de Artă "George Apostu" din Bacău - secţia vioară, a Liceului de Muzică "Dinu Lipatti" din Bucureşti - secţia canto şi a Conservatorului "Giuseppe Verdi" din Milano.

Din cei 180 de candidaţi prezenţi la selecţia de la Milano din luna iulie 2011, soprana Letiţia Viţelaru a fost selectată de comisia de jurizare, formată din personalităţi ai operei lirice italiene, pentru a urma cursurile Academiei Teatrului La Scala din Milano pentru anii academici 2011-2012 şi 2012-2013. În prezent, este bursiera Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia la Academia Teatrului La Scala din Milano.

Prima bursă pentru un tânăr interpret român de operă la Academia Teatrului La Scala din Milano se înscrie în strategia în domeniul muzicii a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, care are drept principal obiectiv oferirea tinerilor interpreţi de operă oportunitatea perfecţionării la una dintre cele mai importante şcoli de operă lirică din lume. Următorul concurs va fi organizat în anul 2013.
(http://www.mediafax.ro/cultura-media/soprana-letitia-vitelaru-in-opera-don-paquale-pe-scena-teatrului-la-scala-din-milano-9835707)

(http://www.giornaledellamusica.it/approfondimenti/?id=105004)

2 comentarii:

Ester spunea...

Avem voci bune, dar nepromovate, in schimb ii ascultsm pe cei care isi fac melodiile si isi prelucreaza vocile pe calculator

Bibliotecaru spunea...

@ Ester
E loc sub soare pentru toată lumea, problema nu este legată de concurenţă, ci de lipsa de promovare a muzicii culte.